maandag, oktober 03, 2022
   
Text Size

Welke oplossing zoekt u?

Restauratie

Wij maken ons sterk voor behoud van erfgoed

Dankzij restauratie kunnen oude gebouwen en monumenten voor de toekomst worden behouden. Door gebrek aan authentieke bouwmaterialen als oude bakstenen, gevelelementen en gevelversierselen is het niet altijd eenvoudig gebouwen en monumenten in oude glorie te herstellen. GON en GON Specials zet haar ervaring en deskundigheid graag in voor het herstel en behoud van (inter)nationaal erfgoed. Restauratie en reproductie zijn voor ons zeer bijzondere projecten, die door onze medewerkers met liefde voor het vak worden uitgevoerd.

Kleurcorrectie maakt restauratie ‘onzichtbaar’

Gerestaureerde delen in oude gebouwen en monumenten wijken vaak af in kleur. GON Specials kan dit kleurverschil herstellen door de stenen en het voegwerk van de gerestaureerde delen handmatig op kleur brengen. Door deze cosmetische kleurcorrectie krijgt de gevel heeft haar oorspronkelijke uitstalling terug.

Oude stenen opnieuw gemaakt

Bij restauratie moeten oude gevels veelal worden hersteld of opgevuld met nieuwe gevelstenen. Zelden kunnen hiervoor dezelfde stenen worden gevonden. Soms zijn wel stenen in de juiste vorm en textuur beschikbaar en kan worden volstaan met het op kleur brengen ervan. Dit biedt echter niet altijd uitkomst. GON Specials heeft de ervaring en het vakmanschap in huis om voor deze gevallen replica’s van oude stenen te produceren. In de juiste vorm, met dezelfde textuur en kleur van de oorspronkelijke stenen.

Replica’s van oude gevelelementen en versierselen

Oude gebouwen en monumenten zijn vaak voorzien (geweest) met prachtige hoekstenen, steunornamenten, muurankers, waterspuwers en andere gevelelementen. Ze zijn een essentieel onderdeel van het gebouw of monument. Herstel is niet altijd mogelijk. GON Specials kan op basis van originele gevelelementen nagenoeg identieke replica’s maken. Hiermee wordt de gevel in oude glorie hersteld.

De door GON Specials ontwikkelde techniek en vaardigheid om replica’s te vervaardigen van originele gevelelementen kan natuurlijk ook goed worden gebruikt voor de restauratie en reproductie van gevelversieringen, graven en beelden.

Reiniging met respect voor ouderdom

Naast de genoemde specialismen op het gebied van restauratie, beschikken wij over het vakmanschap en de verfijnde techniek om oude gebouwen, monumenten, graven, gevelelementen en andere bijzondere objecten op een veilige manier te reinigen en te onderhouden.

Ir. Klaas Fongers

"GON deed wat ik van anderen had verwacht"

Na drie pogingen van andere gevelreinigers, kwam ik via mijn steenleverancier
in contact met GON. Zij waren als enige in staat de steenachtige aanslag op mijn
gevel te verwijderen. Dat was een enorme opluchting.

Ing. Klaas Fongers
Projectontwikkeling